Fondurile pentru medicamente compensate si gratuite au fost suplimentate, pentru Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, cu 9,8 milioane de lei, ceea ce inseamna ca farmaciile nu vor avea probleme la eliberarea acestor tratamente pana in august. Cu alte cuvinte, s-a acordat o gura de aer care sa ajunga exact pana la rectificarea bugetara care este asteptata sa salveze si in acest an situatia banilor insuficienti la acest capitol al Sanatatii.
Casa Judeteana de Sanatate (CJAS) Salaj a primit suma de 9,8 milioane de lei din bugetul de stat pentru suplimentarea fondurilor destinate in acest an medicamentelor compensate si gratuite. Banii vor asigura eliberarea acestor tratamente fara nicio problema pana in luna august, ne-a declarat presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan, si erau absolut necesari in conditiile in care fondurile initiale primite de judet la acest capitol s-au epuizat zilele trecute.
In cazul in care banii de la Bucuresti nu ar fi fost alocati judetului, CJAS era pusa in situatia de a anunta asiguratii si farmaciile ca fondurile destinate medicamentelor compensate si gratuite s-au terminat, lucru care ar fi insemnat ca farmaciile sa continue sa elibereze retetele respective asumandu-si riscul ca-si vor primi platile dupa o rectificare a bugetului de stat.
Acum, insa, rectificarea bugetara va sosi exact la timp pentru a drege situatia, la fel cum a facut-o si in anii precenti.
Strategie CJAS
Situatia epuizarii banilor nu este noua pentru judet. De altfel, in ultimii 2 ani, a ajuns o obisnuinta ca fondurile pentru medicamente compensate si gratuite sa se consume inca din primele zile ale lunii, bolnavii fiind lasati in asteptare sau obligati sa isi cumpere tratamentele urgente din propriile buzunare. Ca sa puna punct acestei situatii neplacute atat pentru farmacii, cat mai ales pentru populatie, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj a identificat in ianuarie o solutie care a presupus renuntarea la plafonul lunar din care salajenii isi puteau lua retetele compensate si gratuite. Solutia a fost gasita de comun acord cu farmacistii din judet, dar cum bugetul pe care CJAS Salaj il are alocat la acest capitol ramane acelasi, institutia salajeana a atras din start atentia ca perioada pentru care vor ajunge banii depinde de medicii prescriptori si de farmacisti. Un alt aspect asupra caruia s-a convenit la acea vreme a fost acela ca farmaciile vor fi notificate de CJAS doar in momentul in care fondurile se vor epuiza, lucru care se va intampla in august.
In ceea ce priveste rectificarea bugetara pe care conteaza institutia salajeana, aceasta este o solutie unica atat pentru Salaj, cat si pentru restul judetelor, iar metoda a fost uzitata si in anii trecuti.
Controale permanente
Pentru a se asigura ca normele legale si contractuale referitoare la eliberarea medicamentelor compensate si gratuite sunt respectate, CJAS Salaj continua actiunile de control la farmacii, pentru a preveni si sanctiona eventualele nereguli. Potrivit presedintelui CJAS Salaj, Claudiu Barsan, totalul pe care institutia l-a primit in 2012 din bugetul de stat la capitolul in discutie este de 27,19 milioane de lei. In medie, in acest an, salajenii au consumat medicamente de aproximativ 4 milioane de lei, in timp ce anul trecut consumul mediu lunar a fost de 3,8 milioane de lei.